Styrketræning er godt for musklerne – det giver lidt sig selv – men er der reelt en positiv effekt at hente, hvis du dyrker sport og samtidig begynder at styrketræne?
Det formodede svar er ja, men det er faktisk mere kompliceret end som så. I denne artikel ser vi nærmere på effekten ved at styrketræne, samt både fordele og ulemper. Til sidst får du et overblik over de sportsgrene, hvor styrketræning giver den største gavnlige effekt.
Fordele ved styrketræning
Styrketræning fokuserer på muskelstyrke og opbygning af muskler, og det gør generelt, at du bliver fysisk stærkere. I mange sportsgrene er det en klar fordel, men hvis musklerne bliver for store, kan det potentielt også være en ulempe.
Mange, som styrketræner, oplever således øget muskelvækst, især hvis kalorieindtaget samtidig er højt.
Udover øget styrke kan du opleve bedre koordination, bedre hjertehelbred, bedre humør og mere selvtillid. Det er blot et lille udvalg af fordelene ved at styrketræne regelmæssigt.
Sport og styrketræning
Hvis du dyrker en sport, hvor styrke er en vigtig faktor, vil du formentligt have gavn af styrketræning. Der er mange sportsgrene, hvor det er tilfældet, især vægtløftning, men også fx kuglestød, kampsport, ishockey, rugby og amerikansk fodbold.
Der er mange andre sportsgrene, hvor styrketræning også vil have en positiv effekt, men måske ikke lige så direkte som de nævnte discipliner. Et eksempel her kan være håndbold, hvor styrke er vigtigt, men hvor teknik, hastighed, overblik og holdmentalitet nok alle har lidt større betydning.
Styrketræning kan i nogle sportsgrene være en ulempe, hvis muskelvæksten bliver for stor. Det ser vi for eksempel i fodbold, hvor nogle spillere tager på i vægt over en sommer og kommer tilbage med større muskler og visuelt ‘bedre’ form. Men det går ofte udover evner som udholdenhed, retningsskift og teknik, når man får for meget vægt på overkroppen, så derfor skal man i enkelte tilfælde passe på med at træne musklerne for store. Når det er sagt, kan styrketræning stadig være effektivt og fordelagtigt, så længe der stadig holdes øje med vægten og især kroppens balance.
Overblik: Sportsgrene hvor styrketræning bidrager
Inden vi runder af får du et overblik over sportsgrene, hvor du generelt kan forvente en positiv effekt, hvis du sætter mere fokus på styrketræning:
– Vægtløftning
– Atletik
– MMA og andet kampsport
– Ishockey
– Amerikansk fodbold
– Rugby
– Rosport
– Rodeo
– Sprint
Sådan kommer du i gang med styrketræning
Måske har din sportsklub allerede udstyr der egner sig til styrketræning – fx vægtstang, vægtskiver, håndvægte, pull-up bar, og lignende. Kropsvægtsøvelser som armstrækninger og squat med kropsvægt tæller også som mild styrketræning.
Ellers kan det anbefales at begynde i et fitnesscenter, hvor alt det nødvendige udstyr stilles til rådighed. De mest effektive styrkeøvelser er typisk bænkpres, squat, dødløft og skulderpres, men det er blot et lille udvalg, og hvis du har en personlig træner (det kan både være inden for din sport eller bare tilknyttet via fitnesscenteret) er det muligt at sammensætte et program, som både øger din muskelstyrke og din kompetence inden for en udvalgt sportsgren.
Skriv et svar