Skal du have malet et værelse, dit hus, eller en væg et helt andet sted, så skal du ikke bare kaste dig blindt ud i det. Du kan sagtens selv stå for arbejdet, hvis du har tid og overskud til det, men resultatet skulle også gerne blive godt.

Herunder kan du læse tre gode råd, der hjælper dig med at finde den bedste vægmaling og male bedst muligt. Det er nemlig ikke bare at dyppe penslen og gå i gang, hvis du altså vil have det bedst mulige resultat.

Læs med her for at lære meget mere.

Den korrekte vægmaling

Vægmaling er ikke bare vægmaling. Når du skal male, skal du først og fremmest være klar over underlaget. Der er forskel på, om du skal male tapet, træ eller blotlagte mursten, og du er nødt til at få vægmaling, der er beregnet til formålet.

Hvis du får den forkerte vægmaling, kan du risikere, at den skaller af, ikke kan holde, eller simpelthen bare ikke vil trænge ind og tørre. Find maling til vægge her, hvis du er i tvivl.

Dernæst kommer prisen. Det er ikke det værd at købe billig maling, for prisen indikerer som regel også en vis kvalitet – eller mangel deraf. Med billig vægmaling kan du risikere, at du skal male fire eller fem lag, mens dyrere, ordentlig maling kun har brug for et eller to lag.

Køb gerne maling i specialbutikker for at sikre en ordentlig kvalitet.

Udstyr er ikke irrelevant

Dyr maling bliver ikke hjulpet af en billig pensel eller en mørnet malerrulle. På en gammel eller billig pensel kan hårene sidde løst, og vægmalingen kan hive dem af og trække dem med hen på væggen. Du kan risikere striber, grimme helligdage eller en generel uønsket tekstur.

Derfor er det en god idé enten at låne eller købe noget malerudstyr, der kan klare jobbet. Du behøver ikke gå efter det dyreste af det dyreste, men noget i middelklassen kan hjælpe dig meget.

Råd til at male

Vægmaling kommer i langt de fleste tilfælde på en lodret flade, og derfor vil du før eller siden komme til at dryppe. Af den grund er det vigtigt, at du har skærmet gulvet under dig af. Det samme gælder naturligvis for vindueskarme og andre ting, du ikke kan fjerne, mens du maler.

Du kan afskærme med avispapir og malertape. Det er to billige løsninger, der er lette at rydde af vejen.

Skal du ikke male alle vægge i et rum, men i stedet lave en accentvæg, så kan du få den skarpeste linje med følgende trick: Har du et hvidt rum, der skal have en mørkeblå væg, så sæt malertapen op ved hjørnet mod én af de vægge, der ikke skal males. Mal malertapen over med hvid maling og lad det tørre.

Når du så har malet væggen blå, fjerner du tapen, mens malingen stadig er våd. Resultatet er en knivskarp linje uden vægmaling, der er blødt over på den anden væg.

Held og lykke!