Det er dejligt at dyrke sport. Og ikke med at det kan give os helt ny energi, så kan det skabe et sundere jeg for de mange motionister. Sport kan dog også ”slide” på kroppen. Dermed må det aldrig forstås, at det ker usundt at bruge kroppen aktivt, men er du ny, overtræner du eller får du skader, kan det være rart at vide, hvordan du skal passe på dig selv. Vi bringer her 3 gode råd til det.

Start i et passende tempo

Der er tal, som indikerer, at op til to tredjedele af sportsskader opstår hos begyndere. Det kan der værre flere årsager til. Dels er de ikke bevidste om deres egne styrker og svagheder, og dels starter mange for hårdt op.

For koppen kan det være en hård overgang at gå fra et meget lavt aktivitetsniveau til at pludselig løbe, styrketræne eller andet. Og det er ikke bare dine muskler, men også dine sener, som skal vænne sig til den nye belastning på kroppen.

For motivationen er det også vigtigt, at du starter i et passende tempo. Der sker nemlig ofte det, at folk sætter deres ambitioner for højt. Det er blandt andet det der sker omkring nytår, hvor alle vil tabe sig og starter året med at træne på livet løs de første uger, indtil de indser, at det ikke er noget for dem – hvilket der ikke er noget at sige til, da man starter med at gå fra 0 til 100 km/t.

I stedet bør man arbejde med sine vaner og sin adfærd, og komme stille og roligt i gang.

Dyrk gerne flere typer af motion

Der findes rigtig mange gode former for sport. Og det kan være en fordel at dyrke flere former for motion i løbet ad en uge, frem for at lade kroppen arbejde i de samme muskelgrupper igen og igen. Derfor kan man blande forskellige former for konditionstræning med styrketræning og gerne huske træning, som arbejder med udstrækning og kroppens fleksibilitet. Det giver en mere harmonisk krop. Tænk ”atleten” frem for ”muskelbundtet” eller ”maratonløberen”.

Lyt til din krop

Din krop er vanvittig intelligent. Derfor skal den nok kommunikere, hvis du har brug for en pause. Og her er din rolle at lytte!

Hvis du er øm i hele kroppen, er det bedre at tage en pause, end at måtte sidde ude 14 dage, fordi du alligevel tog til crossfit eller spillede den fodboldkamp.

Opstår der skader, så giv dem tid til at komme i orden. Og kan du ikke få bugt på skaderne, eller er de meget udtalte, så brug din læge eller en fysioterapeut. Undertegnede bruger selv fysioterapi i Herning med henblik på at få kroppen arbejdet tilbage i form, når skader eller skavanker har kastet grus i maskineriet.

Så lyt til kroppen. Den lyver sjældent.